20 кафизма псалтири читать

Младшим я был между братьями моими и самым юным в доме отца моего. Пас я овец отца моего. Руки мои сделали орган, и персты мои настраивали псалтирь. И кто возвестил (обо мне) Господу моему? Сам Господь, Сам услышал. Сам послал вестника Своего, и взял меня от овец отца моего, и помазал меня елеем помазания Своего. Братья мои красивы и велики, но не благоволил к ним Господь. Я вышел навстречу иноплеменнику, и он заклял меня идолами своими. Я же, извлекши у него меч, обезглавил его и снял позор с сынов Израиля.

По 20-й кафизме, Трисвятое.

Tажe тропари, глас 8:

Исполнение всех благих Ты еси, Христе мой, исполни радости и веселия душу мою, и спаси мя, яко Един Многомилостив.

Слава:

Аще и согреших, Христе Спасе мой, пред Тобою, иного Бога разве Тебе не вем, дерзаю же на Твое благоутробие, обращающагося приими мя, Благоутробне Отче и Сыне Единородне и Душе Святый, яко блуднаго сына, и спаси мя.

И ныне: Иного прибежища и теплого предстательства, разве Тебе, не вем, яко дерзновение имущи ко из Тебе рожденному, Владычице, помози и спаси мя, раба Твоего.

Господи, помилуй (40) и молитва:

Господи Иисусе Христе Боже мой, помилуй мя, грешнаго, и прости ми, недостойному рабу Твоему, елика Ти согреших чрез все живота моего время, и даже до днесь, и аще что яко человек согреших, вольная моя прегрешения и невольная, делом и словом, яже умом и мыслию, яже от совосхищения и невнимания, и многия моея лености и небрежения. Аще же именем Твоим кляхся, аще же лжекляхся, или хулих мыслию, или кого укорих, или оклеветах, или опечалих, или в нечесом прогневах, или окрадох, или блудствовах, или солгах, или тайно ядох, или друг достиже ко мне, и презрех его, или брата оскорбих и преогорчих, или стоящу ми на молитве и псалмопении, ум мой лукавый на лукавая обхождаше, или паче лепаго насладихся, или безумно смеяхся, или кощунно глаголах, или тщеславихся, или гордихся, или доброту суетную видех и от нея прельстихся, или нелепая мне поглумихся. Аще в чесом о молитве моей нерадих, или заповедей духовнаго моего отца не сохраних, или празднослових, или ино что лукавое сотворих, сия бо вся и вящшая сих содеях, ихже ниже помню. Помилуй, Господи, и прости ми вся, да в мире усну и почию, поя, и благословя, и славя Тя, со Безначальным Твоим Отцем и с Пресвятым, и Благим, и Животворящим Твоим Духом, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Молитвы по прочтении нескольких кафизм или всей Псалтири

По совершении же неколиких кафизм или всей Псалтири

Достойно есть: или О Тебе радуется: Трисвятое.

И по Отче наш.

Тропари, глас 6:

Помилуй нас, Господи, помилуй нас, всякаго бо ответа недоумеюще, сию Ти молитву, яко Владыце, грешнии приносим: помилуй нас.

Слава:

Честное пророка Твоего, Господи, торжество, Небо Церковь показа, с человеки ликуют Ангели. Того молитвами, Христе Боже, в мире управи живот наш, да поем Ти: Аллилуиа.

И ныне: Многая множества моих, Богородице, прегрешений: к Тебе прибегох, Чистая, спасения требуя. Посети немощствующую мою душу и моли Сына Твоего и Бога нашего дати ми оставление, яже содеях лютых, Едина Благословенная.

Таже, Господи, помилуй (40). И поклонов, елико мощно, с молитвою Господи и Владыко живота моего…

Посем глаголи молитву сию со вниманием:

Многомилостиве и Премилостиве Господи и всего добра Дателю, Человеколюбче, и всея вселенныя Царю, многоименитый Владыко и Господи! Нищ и убог есмь аз, дерзаю призывати чудное и страшное, и святое имя Твое, егоже вся тварь Небесных сил страхом трепещут. Низу на земли неизреченнаго Твоего человеколюбия смотрение удивил еси, посланием возлюбленнаго Твоего Отрока, егоже от безначальных недр Твоея Отеческия славы, неразлучным Божеством отрыгнул еси, да человеки со Ангелы во един состав устроит. Помяни, Господи, моего уныния смирение, кал сый и персть, Тебе, Неизглаголаннаго Света призываю, немощию плоти обложен, юже милостивне слово Твое понесе, и смертию Своею от работы вражия свободил есть душы нашя, да общники вся, иже верою ярем работы Твоея на ся вземшыя, славы Твоея сподобит их, от неяже сатана льстивый отпаде. Помилуй мя, омраченнаго греховными помыслы, возведи ум мой удавленный тернием лености и лядиною непокорства. Утверди сердце мое по Тебе горети, очима моима источник слез посли, и на конец исхода души моея сотвори мя безпорочна Твоего угодника, наставляя мя к Тебе подвизатися усердно. Помяни, Господи, родители моя милосердием Твоим и вся ближния моя, и братию, и други, и соседы, и вся православныя христианы, и спаси мя молитвами всех святых. И приими в честь сия псалмы и молитвы, яже глаголах пред Тобою за ся, и немерзко Ти буди с воздыханием моление сие, яко милостив Сый и Человеколюбец, и Тебе Безначальнаго Отца славим со Единородным Твоим Сыном и со Святым Духом, ныне и присно, и во веки веков.

Аминь.

Посем Честнейшую Херувим:

Слава, и ныне.

Господи, помилуй (трижды). Господи, благослови:

Аще иерей, кончает священнически, аще ли простый, кончает сице:

Господи Иисусе Христе, Сыне Божий, молитв ради Пречистыя Твоея Матере, силою Честнаго и Животворящаго Креста и святых Небесных сил безплотных, и преподобных и богоносных отец наших, и святаго пророка Давида, и всех святых, помилуй и спаси мя, грешнаго, яко Благ и Человеколюбец.

Аминь.

Кафизма 20

Поклонение Пресвятей Богородице

Придите, поклонимся Царице нашей Богородице.

Приидите, поклонимся Деве Марии, Царице нашей Богородице.

Приидите, поклонимся и припадем к самой Госпоже Деве Марии, Царице нашей Богородице.

Псалом 143

Благословенна еси, Госпоже, яко научаеши нас, рабов Твоих, на брань противу мира, плоти и диавола: противу мира, еже бы отвращати очи от прелестей его, не привязывати сердце к суетам его; противу плоти, еже бы содержати себе в целомудрии и не касатися заповеданных вещей; противу диавола, еже бы разумевати искушения его и соблазны и действию их всевозможно противитися. О, всемощная Владычице! молим Тя и молити не престанем, блесни молнию силы Твоея и разжени их, посли стрелы скораго защищения Твоего и порази их, прослави от высоты святыя славы Твоея в сей брани крепкую десницу Твою, да, воспевая, воспоем мы, раби Твои, избавльшеся от злых, силу, славу и хвалу Твою; веси, Владычице, колико мы грехопоползновенны есмы и многопотребна нам помощь Твоя; воспламени в сердцах наших желания небесныя и исполни духом сладости райския.

Псалом 144

Вознесу Тя, возлюбленную Матерь Сына Божия, и на всяк день воспою Тебе хвалы; по всей земли людие прославляют дела и милости Твои и острови мнози величают чудеса Твоя, Ангели и Архангели проповедуют святыню души Твоея и вси святии провозвещают кротость и смирение Твое; очи наши уповают на Тя, Госпоже, пошли нам брашно и пищу во благо время, алчущую же душу напитай и насыти небесною сладостию и мы, раби Твои, благословим Тя, яко премилосердную Матерь, во веки веков.

Песнь вместо славы

Радуйся, Пресвятая Приснодево Марие, возлюбленная Мати Спасителя Христа Бога нашего, кристалловидный источниче, небесными сладостями исполненный, райский вертограде, преиспещренный всеми святыми добродетелями, мысленное небо, души и сердца увеселяющее! О, прекраснейшая и преблагословенная в женах! осени мя, грешнаго, лучами благостыни Твоея, да в тишине и мире пребуду в сей стране и в сени смертней и потом, Тебе помогающей, достигну отечества небеснаго.

Псалом 145

Хвали, душе моя, Госпожу Приснодеву Марию, непрестанно хвали, дондеже обитаеши в теле сем; егда же изыдеши из темницы бренныя плоти, Она предстанет тебе, яко заступница, и в пути незнаемем будет надежная предводительница, полки лукавых бесов пред светом Ея исчезнут и проведешися без страха до врат вечнаго мира. Слава, хвала и честь Царице небесней, Яже Собою милостивно приведет нас в царствие небесное.

Псалом 146

Хвалите Госпожу Приснодеву Марию, яко благ есть псалом; услажденна и красна сицевая Ей хвала; сия бо есть помощница сокрушенных сердцем и умащает их благовонным миром благоволения о них; велики милости Ея, благодать и щедроты Ея не имут конца; предварите Ей в воскликновении, во исповедании псалмов пойте Ей, благоволит бо Царица небесная в прославляющих Ю и уповающих на милости Ея.

Псалом 147

Хвали, Церковь Божия, возлюбленную Матерь Спасителя Христа, прославляй Ю, новоблагодатный Сионе: сынове бо твои благословятся от Нея и распространятся от моря до моря, миром благим благоукрасятся и надежда их не постыдится, в род и род восхвалят Тя.

Песнь вместо славы

Преславная Богородице, Приснодево Марие, жизни нашея вожде, Божия благодати ходатаице, моря мира сего волнующагося благоотишное пристанище, испроси у возлюбленнаго Сына Твоего, Спасителя нашего, милость нам, грешным, да в вере, надежде и любви к Нему пребудем непоколебими и кончины христианския удостоимся.

Псалом 148

Хвалите Госпожу Марию от небес, хвалите Ю в вышних, идеже седит на престоле неприступныя славы, в ризах позлащенных одеяна и преукрашена; хвалите Ю вси человецы, и скоти, и птицы небесныя, и рыбы морския; хвалите Ю солнце и луна, хвалите Ю звезды и свет, хвалите Ю Херувими и Серафими, Престоли, Господствия и Власти, хвалите Ю вси Ангели и Архангели и вся чины воинств небесных; слава, хвала и честь Приснодеве Марии.

Псалом 149

Воспойте Госпоже нашей и Царице великой песнь новую; хвала Ея в сонме праведных, веселятся небеса о славе Ея, острови морстии и вся вселенная, вода и огнь, мраз и зной, молния и свет прославляют Ю. Возношение Ея в гортани праведных и хвалы Ея в ликах всех святых; граде Божий, Сионе небесный, торжествуй о Ней вечно в песнех хваления.

Псалом 150

Хвалите, правовернии, великую Госпожу, сильную Владычицу, небесную Царицу, премилосердную вашу Матерь, скорую помощницу, усердную заступницу, пречистую и преблагословенную Приснодеву Марию, хвалите высокия добродетели и великия чудеса Ея; хвалите Ю чины патриархов и пророков, хвалите Ю апостоли и святители, хвалите Ю мученицы и исповедницы, хвалите Ю девственницы и воздержницы, хвалите Ю пустынницы и монаси, хвалите ИО вси вернии всякаго сословия, хвалите Ю младенцы и все праведныя души небесных граждан; всякое дыхание да хвалит пресвятаго Господа, да хвалит и благодатную Приснодеву Марию, аминь.

Песнь вместо славы

Преблагословенна еси, Госпоже Марие, возлюбленная Мати Господа нашего Иисуса Христа, Иже, воплощся из Тебе, посети нас и сотвори вечное избавление нам, людем Своим, Иже Тя воздвиже от дому Давида, отрока Своего, Иже исполни Тобою клятву, еюже клятся ко отцем нашим, Аврааму и семени его даже до века, Иже низложи сильныя со престол и превознесе Тя, смиренную, на небеси и на земли; и Ты, благодатная Приснодево Марие, великая пророчица от нас именуешися, понеже предрекла еси, яко вси роди ублажат Тя, и ублажаем, и ублажати Тя не престанем. О, звездо утренняя, присносияющая на небеси и на земли, освещай нас лучами помощи Твоея во дни и в нощи, да не заблудим в конец во мраце греховныя суеты; Ты бо еси слава небесным и нам, земным, непостыдное упование; много бо может Твоя матерняя молитва на умоление о нас небеснаго Владыки, Емуже, яко Премилосердному Богу нашему, и Тебе, яко усердной Заступнице нашей, да будет от нас, грешных, честь и слава во вся веки веков. Аминь.

По 20‑й кафисме тропари, гл. 8

Божественнаго света светильниче златозарный, Пренепорочная Госпоже, душу мою, омрачаемую мглою страстей, безстрастия светлостию озари, молюся, и окаянное сердце мое омый слезами покаяния: Тя бо имам надежду раб Твой.

Слава: Горесть тамошних мук и жестокость мучителей, тму несветимую и всегдашнюю, негреющий и леденящий тартар, ядоносный и неусыпающий червь, страшный скрежет зубов, пламень геенский и нестерпимое жжение, ужасный вопль и рыдание, разлучение от праведных и наследия их лишение помышляющи, содрогнися душе моя, и стенаньми и плачем Матерь Судии умоли, зовущи: Богородице, испроси ми прощение злых, к покрову Твоему с верою притекающему.

И ныне: Райскими добротами наслаждатися и в небесных чертогах обитати, Владычице, подаждь ми, Бога божественный чертоже, улучити же блаженный невестник сподоби и причащатися тамо славы Христовы и насыщатися сладчайших лучей и сияния неизреченныя красоты Его, яко да радуяся пою вечно со Ангелы Отца, и Сына, и Святаго Духа, Троицу нераздельную, из несущих премудре вся осуществовавшую, и Тебе присно славлю, Богопрославленная.

Молитва

Пресвятая Владычице моя Богородице, святыми Твоими и всесильными мольбами отжени от мене, смиреннаго и окаяннаго раба Твоего: уныние, забвение, неразумие, нерадение и вся скверная, лукавая и хульная помышления от окаяннаго моего сердца и от помраченнаго ума моего; и погаси пламень страстей моих, яко нищь есмь и окаянен. И избави мя от многих и лютых воспоминаний и предприятий, и от всех действ злых свободи мя, яко благословенна еси от всех родов, и славится пречестное имя Твое во веки. Аминь.